EINDELIJK EEN COMPOSTELLA
19 juni 2024 - Hasselt, Nederland
Ruim 310 kilometer hebben we na onze start in Nieuwkuijk op de fiets erop zitten. Wat extra rondjes rond de kerk, tegen de pijlen in de route afleggen, de route van Liesbeth via knooppunten en natuurlijk de stempelposten en de VOF adressen zorgden voor de extra kilometers op deze memoriale tocht!
We hebben het gehaald! Zijn zonder kleerscheuren, lekke banden of ander onheil de Hanzestad Hasselt ingereden. Hebben in de afgelopen 9 dagen zelfs maar 15 minuten in de regen gefietst. En nog konden we toen even schuilen onder het afdekje van een sanitairkeet vol wc papier, die er zondag nog stond bij de finisch van de Slachte in Rauwerd.
De Jabikspaad-route is een pelgrimsroute in Nederland die deel uitmaakt van de Europese pelgrimswegen naar Santiago de Compostela in Spanje. Deze route begint in Sint Jacobiparochie in Friesland en eindigt in Hasselt in Overijssel. Het Jabikspaad volgt historische paden en wegen die pelgrims eeuwen geleden gebruikten om naar Santiago de Compostela te reizen, waar het graf van de apostel Jakobus de Meerdere zou liggen.
Oorspronkelijk is het startpunt Sint Jacobiparochie, een klein dorp in Friesland, dat zijn naam te danken heeft aan de apostel Jakobus. Daar er geen treinstation is in dit kleine dorpje, hebben we Leeuwarden als beginpunt genomen. Door Leeuwarden loopt namelijk de oostelijke route van het Jabikspaad.
De route voert door het Friese landschap, langs weilanden, kanalen en historische dorpjes. Vooral sommuge bruggetjes zijn voor ons een uitdaging. Of te stijl of te smal! Zo ook soms de bochten die ik niet altijd goed afleg. Ook vandaag net voor de finisch van de tocht, ging ik op mijn snufferd in het gras met de fiets. Ja op en afstappen van de fiets zorgt nog wel eebs voor inspanning. Bewijs is ook hiervan aanwezig. Mijn beide benen zijn bont en blauw van het stoten of vallen!
De Tocht biedt een prachtige combinatie van natuur en cultuur. De gondels in Giethoorn en het gondelfeest binnenkort in het stadje Adelboarn. De vele vliegjes, insecten die je het zicht ontnamen tussen de wateren op weg naar Sint Jansklooster maakten we dat alleen onze bril nog zichtbaar was.
De route kan tegen de klok in of met de klok mee afgelegd worden (Oost of West) richting Jirsum. Nu wij hebben hem zowel als Oost en West gefietst en het rondje weer rond gemaakt tot Leeuwardens treinstation weer bekend terrein was. Terug weer richting Jirsum, daar zaten dus ook de extra 20 kilometers Jabikspaad.
Onderweg kom je langs diverse kerken, historische stadjes en natuurgebieden. De route is gemarkeerd met de bekende schelp van Santiago de Compostela. Mijn zus moet hier nog wel in gaan oefenen, want de bedoeling is dus om straks de gele pijlen of de Jacobsschelp te volgen en de telefoon in de tas te laten.
Hasselt is een kleine, pittoreske stad in de provincie Overijssel. Het is een van de Hanzesteden, die in de middeleeuwen deel uitmaakten van een handelsverbond dat een belangrijke rol speelde in de economie van Noord-Europa.
Hasselt kreeg stadsrechten in 1252 en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. De stad heeft een rijke geschiedenis en veel historische gebouwen, zoals de Grote of Sint-Stephanuskerk en diverse goed bewaard gebleven huizen en panden uit de Hanzetijd.
Naast de Grote Kerk zijn er ook het Oude Stadhuis, diverse musea zoals het Oude Stadhuis Museum, en de mooie grachten die door de stad lopen. Hier bij het informatiepunt in het oude stadhuis kreeg Liesbeth dan toch nog haar Jacobsschelp. Verder wist zij de Compostella van het Volbrachte Jabikspaad te bemachtigen. Op de website van het Jabikspaad stond namelijk nergens vernoemd dat je deze kon krijgen. Maar ja meer zaken klopten achteraf niet, zoals stempeladressen etc.
In ieder geval heb ik dan nu mijn eerste Compostella toch gehaald. Dan wel nog niet in Santiago, maar hier in Overijssel. En mijn zus.... die heeft de smaak te pakken en begrijpt mij nu toch wat beter.
Een echte pelgrim! Nu Lies je hebt het goed gedaan hoor! Trots op jou!

Wat een mooie en onvergetelijke herinneringen hebben jullie samen gemaakt.
Toppie zoals jij alles hebt beschreven en gefotografeerd.
Bedankt dat ik vanaf mijn luie stoel mocht meegenieten. Ik zie nu al uit naar het vervolg.
Thnxs
Clau en Sem