DOOR HITTE BEVANGEN

19 juli 2017 - Zuidlaren, Nederland

Door hitte bevangen?

Heb je wel eens meegemaakt dat iemand iets tegen je zegt, schrijft of appt en je dan de hele dag eraan moet denken en hoe je dat in Godsnaam dan moet gaan doen?

Nu dat had ik ook precies vandaag. Van vele vrienden en familie kreeg ik te horen dat het vandaag een warme dag zou worden. Precies om 07:29 uur vanmorgen werd Nan wakker, vertelde ze me later. Ik werd iets later wakker, natuurlijk door Nan, om 07:31 uur. Een uniekum dat ik door kon slapen, want midden in de nacht werd mijn slaap wreed gestoord door iemand naast mij, die ook nog rechtop in bed lag te slapen. Als het alleen slapen was geweest, oke dat kon ik nog wel hebben. Maar Nan was verkouden en begon als een klein varkentje te knorren. Bij vele onder ons natuurlijk bekend als het vertrouwde geluid van je echtgenoot. Snel een oplossing bedenken om haar ermee op te laten houden. Gelukkig was deze simpel. Mijn vlakke hand heen en weer op haar wangen slaan. Het hielp....Nan ging weer heerlijk ruisloos verder zittend slapen. En ik dus ook....

Vandaar dat ik langer doorsliep als Nan, dit waren die luttele 2 minuten die ik die nacht niet door kon slapen. Snel even 250 gram Skyr yoghurt naar binnen gewerkt, die rijk was met maar liefst14 gram eiwitten per 100ml. Daarbij nog 10 gram musli,  28 zaden, en 1 eetlepel granola en 6 druiven gedaan. Nan had erge honger en had het hele goedje in 6 minuten en 3 seconde op. Ja, en een maagverkleining is dan vanochtend niet echt handig! Over de eerste 100 ml deed ik nl. al 30 minuten.

En daar begon denk ik al het probleem!

Doordat Nan 3 x zo snel haar maaltijden naar binnen kan werken (ondanks dezelfde hoeveelheid), liepen we vandaag toch wel al wat achter op schema. En aangezien ik van Nan steeds goed moet eten en drinken, mocht ik niet eerder vertrekken om te lopen, voordat mijn bord leeg was. In plaats van vroeg te vertrekken, wat ook iedereen zijn advies was ivm.de warmte van vandaag, vertrokken we een half uur later als gepland. Maar voor alles is er een oplossing!  Dan gewoon maar er voor zorgen dat je harder doorloopt.

Maar ook al loop je wat harder door, een rugzak van bijna 8 kilo blijft zwaar wegen, waardoor je soms toch wel wat tempo verliest in het lopen. Daarnaast Nan plast 2x in de bosjes vandaag, bij 7,5 km en bij 18 km. Dus even stoppen en wachten totdat je dan weer verder kan. En dan moet ik natuurlijk bij 8 km op de route. Dus weer een stop bij de sluiswachter van het Schutsluisje, maar daar zit ik dan wel lekker op de wc.

Vandaag dus een warme dag, maar af en toe een heerlijke zwoele wind door onze haren. Deze derde etappe van Groningen naar Zuidlaren bracht ons door de binnenstad van Groningen. Ook daar verloren we kostbare tijd, want elke keer wanneer we een brug over moesten steken, en dit waren er zeker 4, ging deze voor onze neus 4,5 minuut open! Reken maar uit hoeveel kilometers we hadden kunnen afleggen in deze tijd, die we nu verspilden aan het wachten voor dat knipperende rode stoplicht. Dat bracht ons deze dag geen mooi gemiddelde van het aantal kilometers wat wij liepen per uur.

Ook de waterflessen moesten we steeds onderweg proberen bij te vullen. En niet pas als de 500ml inhoud op was. Maar op tijd, daar je  bijna geen restaurantje tegen komt. En heb je die dan eindelijk gevonden, na 18 kilometer, blijkt dat deze gesloten is. Hoe kan dat....in het boekje van het pieterpad stond toch echt " vanaf 10.00 uur open, 7 dagen per week".

Vandaag liepen we een stuk langs de Noordehaven (zie foto) in Groningen. Via perron 1a 2a verlieten wij langs het spoor en via spoorbrug de binnenstad van Groningen. Verderop langs het Noord Willemskanaal ( 1861) gingen we via 7 slingerpaden lopen door een mooi natuurgebied. We hadden een mooi uitzicht op de Hoornse Meer. Het liefst hadden we zo'n 45 minuten daar gaan zwemmen, maar daar we nog maar 7 km hadden gelopen, konden we dit nog niet inplannen. Tenslotte zou het een hele warme dag worden.

Bij het Paterswolde Meer ( ontstaan in de 17e eeuw, door afgraving van Veen) die vlekkeloos overgaat vanuit het Hoornse Meer ( ontstaan door zandwinning) hebben we een pauze ingelast van 40 minuten. Toch knap dat een gebied van water opgedeeld kan worden in twee meren. Deze twee meren zijn tevens het laagste punt van dit Pieterpad (-0.5 mtr).

Het Landschapspark Drentsche Aa omvat ruim 10.000 hectare en 16 dorpen. Wij gingen deze dag door een mooi bosrijk gebied. Naast de vele eikenbomen sierden ook de vele paddestoelen of palen met wegwijzeringen dit landschap. Nan had deze dag de hele tijd...... het Pieterpadboekje in haar handen. Ze vond dit zo leuk en had door steeds de route voor te lezen (ipv naar de rood witte strepen als symbool op de lantaarnpalen, bomen, electriciteitshokjes, schuttingen en muren te zoeken) het idee dat ze een speurtocht liep in plaats van een recreatieve looptocht.  Gevaar was wel dat ze meer kans had om vieze schoenen te krijgen, dus daarom riep ik soms door haar beschrijving heen.....POEP..... zodat dit dan ook niet gebeurde.

Bij kaart 9, 4,7km, etappe 3. Afstand 21 km (2/4) riep Nan steeds enthousiaster " bij P-21781 rechtuit, voorbij P-2264 oversteken en zo ging ze maar door ( zie foto kaart). Waarop ik dacht wat is P nu weer? Had Nan toch nog last van de gegeten pado's van gisteren?

Het drentsche landschap staat ook bekend door de rijkelijke historische hunebedden. Toch snapppen Nan en ik nog steeds niet hoe we deze gigantische reuze stenen de D1 en de D2 tijdens onze tocht op Kaart hebben kunnen missen. Ze moesten in het weiland liggen pal naast de route. Maar 1,5 km. later kregen we wel de kans om de D3 en D4 te aanschouwen, zodat we deze toch ook nog even op de foto konden zetten.

Ondanks de hitte, hielden Nan en ik ons hoofd toch nog koel. Van Groningen liepen we langs Haren en Glimmen. Echter toen we , na ruim 21 kilometer gelopen te hebben, het blauwe bord met witte letters MIDLAREN tegen kwamen, kregen we het toch wel even heel warm. Hadden we last dan van een Fata Morgana ?  Was dit een luchtspiegeling of hallucinatie? Waar was Zuidlaren na al die kilometers?  Het boekje met de kaart werd zeker 5 keer omgedraaid om te kijken waar we waren. Zaten we op een andere wandelroute die ook door dit gebied namelijk liep. Teruglopen en weer het laatste teken zoeken was een optie, maar aangezien we nu toch echt wel onderhand eens met de schoenen uit en benen omhoog wilden, was dit niet onze eerste keuze. Hoewel we dan mischien toch die D1 en D2 konden bewonderen! Google maps op de telefoon werd geladen om te kjken of Zuidlaren dan toch een hele andere kant op was. Gelukkig was dit het middel waardoor we niet in paniek raakten en ons hoofd weer koel kregen. We liepen nog steeds goed en konden onze route weer met een gerust hart voortzeten.

Uiteindelijk na 25 km gelopen te hebben kwamen we aan om half 7 in de avond in Zuidlaren.

Zuidlaren is een Esdorp. Dit is een dorp met daarin 7 brinken. De boerderijen werden vroeger gebouwd in een kring met daartussen de brink gelegen. De brink, een grote open ruimte, werd door een ieder gebruikt als verzamelplaats voor het vee, ontmoetingsplaats voor bijeenkomsten of een markt. In het huidige Zuidlaren is de brink in het centrum te herkennen doordat er een poffertjeskraam op staat en de rest van de ruimte functie doet als parkeerterrein voor auto's. Toch wel zonde dat ze deze historische plaats zo'n andere functie heb0ben gegeven.

In Zuidlaren sliepen we deze nacht in B&B / hotel de Vredenhof. Een mooie historische boerderij met 11 kamers. Een gezellige binnentuin, waar we die avond van Wim, een medeloper van het Pieterpad, vele handige tips krijgen om geen last te hebben van het gewicht van onze rugzak. Die tips scheelde ons dan ook weer 17,50 euro, want we werden behoorlijk aan het twijfelen gebracht. We hoorden namelijk van de gastheer van de service die ervoor kon zorgen dat onze rugzak de volgende dag kon worden weggebracht naar Rolde voor dit bedrag. Ouderwets maandverband plakken tussen de schouders en banden van de rugzak, tandenborstel afzagen en het gewicht nog anders gaan verdelen, liet ons beslissen van deze service geen gebruik te maken.

Precies 36455 stappen later, 25 km gelopen te hebben met een hartslag tussen de 60 bmp en 133 bmp en een gemiddelde bewogen snelheid van 4,9 km/u in een tempo van 12.22 min/u zat ik heerlijk in bed om 00.08 ( dus vandaag 19 juli) me toch weer opnieuw het volgende af te vragen. Voor de rekenaars onder ons.... en rekening houdend met al het bovenstaande wat ik heb geschreven....

Hoe vroeg moeten we vertrekken om vandaag geen last te hebben van de hitte, daar het 29 graden wordt en rond 5 uur vanmiddag hier behoorlijk gaat onweren?

Toch nu niet gaan slapen is geen optie, want Nan ligt al voor pampus.

TIPS ZIJN VIA REACTIES VAN HARTE WELKOM.

1. Liesbeth:
    19 juli 2017
    Tips heb ik niet echt , anders zou je eerder moeten vertrekken, 4 of 5 uur.
    Doe het rustig aan, zou ik zeggen, als ik je verslag lees word je aardig geobsedeerd door tijd, en getallen hoe snel iemand eet, gem. Snelheid, hartslag etc.
    Relax, het is toch ook vakantie!
  2. Liesbeth Wimmer:
    19 juli 2017
    Tip: Chris en Nan, om 22.00 uur naar bed en om 5.00 uur beginnen met lopen. Verslagen in korten, zodat jullie meer tijd 's avonds overhouden voor andere dingen. Hoe eerder je vertrekt hoe vroeger je binnen bent. Neem genoeg water tot je en leg een natte handdoek in je nek. Veel sterkte vandaag.
  3. Susanne van Bergen:
    19 juli 2017
    Succes! Zal geen gemakkelijke tocht worden vandaag.......
  4. Pa en ma:
    Reisverslag zeer uitgebreid geschreven
    Chris
  5. Ad:
    19 juli 2017
    Dag lieverd. Tja tips met die warmte. Rustig aan en tempo aanpassen, vooral goed drinken. Vanavond sliepen jullie in D5 het grootste hunnenbed in de omgeving daar? Hopelijk voldoende solide als Nan weer haar snurkbui krijgt. Geniet ervan en doen het rust aan. Karakter... sowieso dat jullie deze tocht lopen, maar ook karakter dat jullie de haal en brengservice voor de rugzakken hebben afgeslagen. Inderdaad gewoon zelf doen, lekker door buffelen
  6. Pa en Ma:
    19 juli 2017
    Mooi verslag vroeg op en optijd gaan lopen.
    Christien en Nan veel loop plezier.
    Pa en ma
  7. Willy:
    19 juli 2017
    idd een zeer uitgebreid verslag met getallen ect.
    Hoe kan je dit allemaal onthouden of heb je daar een Ap voor
    Maar desalniettemin geweldig om te lezen
    Succes vandaag stoere meiden