PAS OP ADDERS!

19 juli 2017 - Rolde, Nederland

Na een korte nacht in een heerlijk bed geslapen te hebben in onze B&B Vredenhof in Zuidlaren, konden we heerlijk genieten van verse producten bij het ontbijt. Zelfgemaakte hangop, brood, verse jus en fruit en nog veel meer lekkere producten. Wim heeft vandaag onze rugzakken opnieuw afgesteld en het blijkt dat hij er nog verstand van heeft ook. Nan en ik kwamen vandaag met minder zere schouders aan op onze eindbesteming in Rolde. Dus Wim THANKS MAN!

Ondanks de beloofde warmte van deze dag, vertrokken we nog later als de dagen ervoor. Pas om kwart over 10 vertrokken we om 18 km. route af te leggen tussen Zuidlaren naar Rolde. We hadden afgesproken om pas na 2 uur flink door te hebben gelopen of na 10 km. een keer rust te nemen. En dit lukte perfect vandaag.

In Gasteren gingen we even lunchen en ontmoeten we opnieuw wandelaars Roos en Mark uit Culemborg. De dag ervoor kwamen we ze ook al tegen bij de spoorbrug en vandaag enkele keren tijdens het lopen. Je haalt  iemand anders soms in, dan stop je om te rusten of andere zaken, dan wordt je weer ingehaald. Het is net een spelletje mens erger je niet of ganzenbord, alleen in dit geval blijven we vriendelijk en wordt je er niet afgegooid of ga je in de put. Tenslotte is het Pieterpad er voor iedereen!  En daarnaast help je elkaar als dat nodig is. Mark en Roos maakten dankbaar gebruik van mijn verkoelende voetencreme van Oriflame.

Zo ook voor honden, die verplicht mee moeten lopen deze tocht van 18 km. en dat onder hondsbarre omstandigheden, zoals 30 graden temperatuur, een tocht door het hete zand van 6 km lang, waar je bijna geen schaduw hebt. Maar ook vowassenen en zelfs kinderen, moesten dit doorstaan, dus die hond ook! Zo hond, zo baas! Nan, maar ook ik had toch wel medelijden met de hond.

Vandaag verlieten we Zuidlaren via diverse brinken en het krankzinnigengesticht Dennenoord. Deze laatste werd in 1892 opgezet als een zelfvoorzienend dorp in een parkachtige omgeving. Vanaf dat punt gingen we de hele route naar Rolde onverhard lopen. Dus via bos, gras en heel veel zand. We gingen over rivier de  Drentsche Aa en door vele velden het bosgebied weer uit. Via het dorpje Gasteren, waar we dus de tussenstop maakten, kwamen we in de Gasterse Duinen.

Gelukkig had ik flink geoefend met lopen in de Loonse en Drunense duinen. Dit zorgde ervoor dat, ondanks de vele kilometers in dit gebied, ik met een lage hartslag en zonder veel inspanning deze route door los zand kon vervolgen.

We kwamen opnieuw hunebedden tegen en wel de D10 . De Gasterse duinen is net als bij ons een stuifduingebied, ontstaan echter door afplaggen en intensief wagenverkeer. Zelfs de hei stond op sommige plaatsen in bloei.

Vervolgens gingen we over de brug van het Gasterse diep richting Ballooerveld. Dit is een gebied in Drenthe die uit het heel veel woeste heide bestaat en nooit bebost is geweest. Een grote vlakte vol met heide en zand en echt maar een stuk of 4 plekjes met wat struiken en een enkele boom om even af te koelen in deze hitte van vandaag. Op deze Ballooerveld graast de grootste schapenkudde van Drenthe. Mooi was het dat we ze zagen, aangezien het een heel groot gebied is. Maar volgens mij kwam dit, doordat precies op die plek wat enkele bomen stonden.

Bijna 5,7 km. legden we af op een zanderige ondergrond en met een temperatuur van 31 graden.

De kerk van Rolde zag je steeds boven dit gebied uitsteken aan de horizon. Echter hij kwam niet dichterbij.... pas op het einde van deze tocht. Toen was door de hitte ons tempo nog maar  2,5 km per uur.

Rolde bereikten we vandaag toch nog in en record tempo. We legden deze tocht af van 18 km in 4 uur en 4 minuten. Daarboven op komt qua tijd wel onze rust in Gasteren en wat fotomomenten. Maar geen stop in de bosjes van Nan, want die waren er het laatste stuk niet en er liepen toch nog meer wandelaars. Daarnaast de laatste 6 kilometer stikte het van de rode mieren en er leefden ook adders in dit gebied.

Om kwart voor 4 waren we bij ons huisje 't Veldhoes op de Hunebegweg 1 in Rolde. Compleet met alles wat je thuis ook nodig hebt. Dus alle vieze kleding in het wasmachine en daarna gezellig even op een indiaas terras wat gedronken en een heerlijk toetje en shake op. Nu zo aan de tapas lekker filmpje kijken in ons huisje in Rolde.

1. Susanne van Bergen:
    19 juli 2017
    Super gedaan dames mt dit hete weer! Girlpower! Geniet samen nog lekker van deze zwoele avond.......slaap lekker voor vannacht nog succes weer morgen (gelukkig n stuk minder warm dan vandaag!)
  2. Marian:
    19 juli 2017
    Knap om met deze hitte te lopen. Petje af dames! Veel plezier verder.
  3. Willy van der Wende:
    20 juli 2017
    Wederom een genot om te lezen maar ik mis wel de foto's
    Toi Toi Toi voor morgen
  4. Liesbeth Wimmer:
    20 juli 2017
    Weer een leuk verslag Chris, zet hem opvandaag dames!!!!
  5. Lenie:
    20 juli 2017
    Hoi Christine en Nan. Geweldig goed van jullie om deze tocht te lopen en zeker met dit warme weer. Dames dit is grote klasse en veel succes met de verdere tocht en de hartelijke groetjes van mij.